Over Mij
Ik ben Angela en na het afronden van mijn opleiding tot gespecialiseerd verpleegkundige besloot ik eindelijk tijd vrij te maken voor ontspanning. Ik schreef me in voor een pottenbakkers cursus bij de pottenbakkerij in Zwaagdijk – iets wat al jaren hoog op mijn verlanglijstje stond. Creativiteit zit in mijn bloed. Jarenlang heb ik met veel plezier sieraden gemaakt van kralen en daar zelfs workshops in gegeven, maar het was tijd voor iets nieuws. Na de eerste les was ik direct verkocht: het "kleivirus" had me te pakken. En het kleivirus past goed bij mij als verpleegkundige 🩷

Wat is het fantastisch om van een eenvoudige bol klei prachtig én functioneel keramiek te maken! Nog mooier zijn de enthousiaste reacties van de mensen om me heen op wat ik creëer. Dat enthousiasme inspireerde me om mijn keramiek met meer mensen te delen. Zo ontstond het idee om mijn werk via een webshop en markten te verkopen – en daarmee anderen blij te maken met mijn creaties.
Van klei tot keramiek
Bijna al mijn werk draai ik op de draaischijf, al vind ik handvormen ook erg leuk om te doen. Beide vormen zorgt ervoor dat ieder kopje, schaaltje of bord vele malen door mijn handen gaat voor het op 1225 graden wordt afgebakken.
- De klei wordt goed gekneed
- Dan weeg ik het af tot de juiste hoeveelheid
- Draaien op de draaischijf
- Wegzetten om te drogen
- Indien “droog” dan afdraaien
- Wegzetten om verder te drogen
- Daarna alles nog eens nalopen en verder afwerken waar nodig
- In de oven voor een 1ste (biscuit)stook op 1020 graden, dit duurt inclusief afkoelen 24 uur
- Zodra het uit de oven komt controleer ik alles en schuur eventuele oneffenheden bij
- Daarna voorbereiden, voor het glazuren
- Het glazuur aanbrengen met een kwast of penseel
- Dit laat ik meestal een dag of 2 drogen
- En dan kan het eindelijk de oven in om afgebakken te worden op 1225 graden. Deze (glazuur) stook duurt inclusief afkoelen ongeveer 32 uur. Het mooie van het werken met klei vind ik dat je in al deze stappen geen haast kunt hebben. Kneed je niet goed, dan heb je luchtbellen in je werk, stook je het werk te snel dan knapt het in de oven. Het zorgt ervoor dat je bij iedere stap geduld en aandacht moet hebben voor wat je aan het doen bent. Het is dit lage tempo, wat ervoor zorgt dat ik zo geniet van het maken van keramiek. Ik heb al mijn aandacht nodig voor de beker, het schaaltje of bord in mijn handen. Het uiteindelijke openen van de oven na de laatste glazuurstook blijft altijd een spannend maar voelt vaak als de kers op de taart. Als ik alle stappen goed doorlopen heb krijg ik een oven vol mooie cadeautjes.


Adres
Wezenland 4
1602ma Enkhuizen
KvK: 96827793
Volgen